Rośliny

Musztardowiec Red Giant Top Decor
 

Musztardowiec, a w zasadzie gorczyca sarepska, (Brassica juncea). Zioło rodem z dalekiego wschodu potocznie nazywane musztardą japońską lub musztardowcem, bardzo popularne w kuchni orientalnej. Tworzy gęste mięsiste rozety, jadalnych, postrzępionych liści o smaku musztardowym lekko pikantnym. Jest wręcz idealny do naszych warunków klimatycznych, a co najważniejsze łatwe w uprawie. Stopień trudności odpowiada rzodkiewce, a tą potrafi wyhodować każdy, nawet nowicjusz. Liście musztardowca są źródłem łatwo przyswajalnych witamin K, A, C i E oraz żelaza, magnezu, miedzi, wapnia, potasu, fosforu o kwasu foliowego. To właśnie stosunkowo duża zawartość kwasu foliowego sprawia ze musztardowiec staje się coraz popularniejszy na naszych stołach. Szkoda tylko że praktycznie jest nieosiągany w sklepach czy osiedlowych bazarach. Warto więc go wysiać na własne potrzeby w ogrodzie czy działce. Doskonale sprawdza się tez jako roślina doniczkowa. Wystarczy spory pojemnik ustawiony na balkonie czy tarasie by po kilku tygodniach cieszyć się wspaniałym smakiem musztardowca.

mutarda.jpg
 

Musztardowiec odm Red Giant Top Decor

Musztardowiec jest bardzo łatwy w uprawie, ma niewielkie wymagania, może rosnąć na każdej glebie. Dobrze toleruje nasz kapryśny chłodny klimat. Posiada krótki okres wegetacyjny ok. 3-4 tygodnie, od wysiewu do pierwszego zbioru. Musztardowca wysiewamy etapami, co 3-4 tygodnia przez cały rok, tak by sobie zapewnić stały dostęp do świeżych liści.

musz2.jpg

Nasiona musztardowca

Pierwszy wysiew jak najwcześniej wprost do gruntu. Siejemy go w rzędach co 15-20cm, gdy tylko ziemia rozmarznie. Kiełkuje już po kilku dniach, a nocne przymrozki nawet do -5 stopni nie są mu groźne.

mut.JPG

Kwitnący musztardowiec widać zawiązane owoce-nasiona

Już po miesiącu od wysiania liście mają 4-6cm i nadają się do zbioru. Zbiór przeprowadzamy zależnie od potrzeb, zbieramy pojedyncze listki, albo całe rozety. Przy zbieraniu samych listków po jakimś czasie pojawią się pędy kwiatowe. Młode pędy są jadalne, a ich wycinanie spowoduje silne krzewienie się roślin.


Handzlówka 2017
Wszelki prawa zastrzeżone, kopiowanie zdjęć i tekstów bez zgody autora zabronione