Mięta Meksykańska
Mięta Meksykańska (Mexican Mint) to wieloletnia roślina dorastająca do 60-70 cm wysokości. Wysokie proste pędy zwieńczone są lawendowymi kłosami. Liście i łodygi wydzielają olejki eteryczne o przyjemnym zapachu mięty. Kwiaty są chętnie odwiedzane przez pszczoły i motyle.Ten rodzaj mięty jest bardzo popularny na Kubie stąd ta potoczna nazwa "Kubańskie oregano"
Kwitnąca mięta Meksykańska
Kwiaty w zbliżeniu
Mięta meksykańska, podobnie jak inne mięty jest bardzo łatwa w uprawie. Nasiona wysiewamy "rzutowo" nie należy ich przykrywać ziemią. Optymalny wysiew pod osłonami to luty-marzec, na miejsce stałe przesadzamy w drugiej połowie maja. Stanowisko słoneczne do lekko zacienionego, gleba żyzna z duża zawartości próchnicy.
Nasiona Mięty Meksykańskiej
Wysiew nasiona pod odsłonami w lutym - marcu. Nasion nie należy przykrywać ziemią, jedynie lekko wcisnąć w glebę, poprzez "uklepanie" deseczką. Na miejsce stałe przesadzamy w maju.
Mięty ogólnie są szeroko stosowane w przemyśle spożywczym do produkcji słodyczy, gumy do żucia, napojów gazowanych, pieczonych produktów, lodów, żelatyn, syropów oraz likierów.
Mięta meksykańska poza walorami dekoracyjnymi to także cenne zioło, pomaga przy przeziębieniach, zapaleniu oskrzeli, można z niej przyrządzać napary do inhalacji górnych dróg oddechowych, pomaga przy bezsenności i bólach głowy.
Świeże liście mięty możemy umieścić w chłodnych, letnich napojach lub w owocowych ponczach. Mięta jest podstawowym składnikiem w produkcji alkoholowych napojów miętowych (np.bourbon), jak również jest dodawana do napojów alkoholowych na bazie ginu.
Świeżą miętę możemy dodawać do sałatek, jak również do zup gorących lub zimnych. Świeżych lub suszonych liści mięty używa się do sosów, masła, galaretek, szczególnie do klasycznego sosu miętowego podawanego do pieczeni z baraniny.
Aktualizacja 21 11 2024