Mięta górska
Młode siewki jesienią
Zapach mięty górskiej jest wyjątkowy i niepowtarzalny różni się od innych gatunków mięt, jest bardziej kwiatowy i bardzo intensywny, orzeźwiający.
W kuchni używamy świeże lub suszone liście. Świeże listki dodajemy do drinków, sałatek, sosów, nalewek alkoholowych oraz deserów-lodów, czekolad, sałatek owocowych. Pąki kwiatowe mają korzenny, miętowy posmak służą jako przyprawa do mięsa, pyszna jest też z nich herbata.
Miętę górską możemy używać do odświeżania powietrza w mieszkaniach, szafach (odstrasza mole), można posypać dywany aby odświeżyć powietrze w całym domu, skutecznie odstrasza komary.
Mięta górska to także roślina wybitnie miododajna, o bardzo długim okresie kwitnienia. Mięta kwitnie od maja do pierwszych przymrozków i stanowi doskonały pożytek pszczelarski, który jest masowo oblatywany przez liczne owady i motyle.
Stanowisko mięty górskiej w drugim roku od wysiania
Uprawa tego gatunku, podobnie jak innych mięt jest bardzo prosta. Gleba żyzna z dużą zawartością próchnicy, stanowisko słoneczne do półcienia, zdecydowanie wilgotne. Nasiona wysiewamy wczesna wiosną powierzchniowo, nie przykrywamy ich ziemia, a jedynie uklepujemy np. mała deseczką.
Nasiona mięty górskiej
Siewki mięty
Pierwsze wschody pokazują się po 2-3 tygodniach, siewki szybko rosną i silnie się rozkrzewiają. Przed nadejściem zimy młode siewki trzeba okryć, potem przez kolejne lata mięta jest zupełnie mrozoodporna. Pierwsze kwiaty pokazują się w drugim roku od wysiania, choć niektóre osobniki kwitną już w pierwszym. Miętę możemy też z dużym powodzeniem rozmnażać (czerwiec lipiec) poprzez ukorzenianie sadzonek zielnych.
Właściwości lecznicze
przeciwbólowe,
antyseptyczne,
napotne,
wiatropędne.
herbata z mięty górskiej stosowana jest w medycynie alternatywnej
w leczeniu niestrawności,
owrzodzeń jamy ustnej,
chorób dziąseł,
przeziębień,
dreszczy,
kolki,
kaszlu,
gorączki.
kruszone kwiaty stosuje się na ból zęba
Aktualizacja 21 11 2024